XVI Karmapa

Rangdjung Rigpe Dordje (1924 - 1981)

 

 

XVI Karmapa, Rangdjung Rigpe Dordje, je rodjen 1924. u istočnom Tibetu. Prepoznat je prema uputstvima koja je, opisujući detalje u vezi svoje sledeće inkarnacije, ostavio XV Karmapa. Zatim je u manastiru Palpung zamonašen, primio bodisatva zavet, mnoga učenja, odoru svog predhodnika i Crnu Krunu.

XVI Karmapa

Njegov život se odvijao po obrazcu njegovih prethodnika - činila su ga putovanja i podučavanja širom zemlje. Nakon okupcije Tibeta, Karmapa je zajedno sa svojim učenicima bio prinudjen da 1959. napusti zemlju, kako bi očuvao transmisiju Karma Kadju linije. Time se ispunilo proročanstvo V Karmape da će se, u vreme njegove XVI inkarnacije, loza kineskog cara ugasiti, da će Kinezi napasti i okupirati Tibet donoseći patnju i siromaštvo za oba naroda i da će se, na Tibetu, budistička učenja gasiti.

Kralj Sikima je ponudio Karmapi zemlju na kojoj je, potom, obnovljen manastir Rumtek - Karmapino sedište u egzilu. Njegova putovanja su postajala sve brojnija, a njegove aktivnosti su neprekidno rasle.

1974. je, po prvi put, na poziv svojih prvih učenika sa zapada, Olea i Hane Nidal posetio Evropu: 10. Decembra, Karmapa je stigao u Kopenhagen. Nakon toga, budistički centri su bili osnovani u Evropi i Americi.

Karmapa Rangdjung Rigpe Dordje je 1979. započeo izgradnju novog meditacionog centra jugoistočno od Nju Delhija, gde se danas nalazi Karmapin medjunarodni budistički institut (KIBI). U julu 1981. Karmapa je započeo rekonstrukciju hramova i meditacionih centara. Organizovao je štampanje i distribuciju hiljada Darma tekstova - medju njima i 500 primeraka Kandjura. Čak je, i tokom poslednjih meseci svog života, vredno radio na širenju Darme.

XVI Karmapa je umro u SAD, u bolnici u Sionu, u blizini Čikaga, 5. novembra 1981. 36 sati nakon smrti njegovo telo je ostalo toplo i savitljivo, a naročito je njegov srčani region bio toliko topao da se to moglo osetiti sa priličnog rastojanja. 9. novembra Karmapino telo je preneto u manastir Rumtek. Umesto da se tokom 45 dana, koliko je proteklo do kremacije, raspadne, Karmapino telo se smanjilo do veličine malog deteta.

Tokom kremacije kojoj je prisustvovalo stotine lama i učenika iz celoga sveta, iako je vreme bilo vedro i suvo, Sunce je okružila džinovska duga.

"Želim da, na kraju, uklonite tamu vlastitog neznanja i prepoznajući mudrost sopstvene svesnosti, dosegnete potpuni mir i krajnje ostvarenje Vadjradare, a da do tada budete srećni i nesebično radite za dobrobit drugih."

XVI Karmapa

 

 
 
 
 
16. Karmapa