Lopon Ceču Rinpoče

(1918 - 2003)

 

 
Lopon Cecu Rinpoce

 

 

"Ako sam ja Buda, onda je on Ananda, moj voljeni učenik."
XVI Karmapa

 

Lopon Ceču Rinpoče je rodjen 1918. godine u Butanu. Još kao dečak je zamonašen u Punaka Dzongu, najvećem butanskom manastiru. Medju njegovim brojnim učiteljima su bile lame sve četiri škole tibetanskog budizma (Kadju, Njingma, Sakja i Gelug). Proveo je mnoge godine meditirajući u Milarepinim pećinama i na svetim mestima Guru Rinpočea.

Kada je imao 26 godina, XVI Karmapa je postao jedan od njegovih najvažnijih učitelja. Od njega je primio učenja i transmisije Karma Kadju škole. Narednih nekoliko decenija Rinpoče se posvetio izgradnji i obnovi budističkih manastira, mesta za meditaciju, stupa i molitvenih točkova kao i razvoju najizolovanijih oblasti Nepala.

Ole Nidal i njegova supruga Hana sreli su ga 1969. godine i on je postao njihov prvi budistički učitelj. Ovaj fascinantni susret označio je prekretnicu u njihovom životu, ispunjenom brojnim avanturama. Ceču Rinpoče je na njihov poziv 1987. prvi put posetio Evropu. Od tada je putovao širom sveta i davao učenja i inicijacije u brojnim budističkim centrima, koje je osnovao Lama Ole Nidal. Zaslužan je i za izgradnju skoro 20 stupa u Evropi i Americi.

Srbiju je posetio 1995. kada je u Subotici dao inicijacije nakon kursa Pove (Joge transfera svesti) koji je održao Lama Ole Nidal.

Prilikom njegovog prvog odlaska u bolnicu 1999. godine, lekari su utvrdili da mu je srce veoma slabo. Iako mu se zdravlje i dalje pogoršavalo on je, do poslednjeg dana, nastavio sa aktivnostima usmerenim ka dobrobiti svih bića.

10. juna 2003. Lopon Ceču Rinpoče, jedan od najvećih budističkih majstora današnjice, ostvario je Paranirvanu.

"I kada moje telo ne bude ovde, ja ću i dalje biti prisutan. To je sigurno!"
Lopon Ceču Rinpoče

 

 

 
 
 
 
 
 
Lopon Ceču Rinpoče