Lama Ole Nidal

(rođ. 1941.)

 

 

 

Lama Ole Nidal i njegova zena Hana

 

"Često govorim da su Ole i Hana emanacije aktivnosti Karmape a reći ću vam i zašto: to ne govorim zato što ih toliko volim već zato što mi je to sam Karmapa rekao."
Lopon Ceču Rinpoče

Lama Ole Nidal je danas najpoznatiji Zapadnjak koji je u potpunosti kvalifikovan kao lama i učitelj meditacije tibetanskog budizma.

1969. godine Ole Nidal i njegova supruga Hana postali su prvi učenici sa zapada XVI Karmape, najvećeg majstora meditacije XX veka i poglavara Karma Kadju škole tibetanskog budizma. Posle tri godine intenzivnog učenja i meditacije sa Karmapom i drugim velikim lamama Tibeta i sami su postali lame. Karmapa im je potom poverio da 2500 godina staro i neprekinuto Budino učenje prenesu na Zapad. Poslednjih 30 godina njihov život ispunjen je neprestanim putovanjima, predavanjima i osnivanjem budističkih centara širom sveta.

Lama Ole Nidal otkriva suštinu tibetanskog budizma oslobodjenu svih suvišnih tradicionalnih okvira. U skladu sa osnovnim načelima budizma, lama Ole savetuje kako potpunu proveru učitelja i učenja tako i izbegavanje svega što se zasniva na pukoj veri ili doživljava kao dogma. Uvek ohrabrujući nezavisno mišljenje, svojom neiscrpnom energijom, duhovitošću i savremenim pristupom on podučava metode za savršenu aktivnost u svakoj životnoj situaciji. Samo njemu svojstvenom svežinom i zdravo razumskim pristupom on pokazuje direktan put ka drevnim spoznajama tibetanskog budizma.

Plan putovanja Lame Ole Nidala možete pogledati ovde.

Više informacija o Lami Oleu: www.lama-ole-nydahl.org

Odlazak Hane Nidal >>

                                    

                                   

 

 
 
 
 
 
 
Lama Ole Nidal